Z drugiej strony badanie przeprowadzone u osób w podeszłym wieku, opublikowane w „Journal of the American College of Nutrition" (sierpień 1997) sugerowało, że... 

Każdy jest innym i nikt sobą samym.

Stosowanie bardzo małych dawek, w ilości około połowy zalecanych dziennych dawek różnych witamin i składników mineralnych, zapewniało podwyższoną aktywność antyoksydacyjną, wykazaną po 6 miesiącach. Pod koniec badania trwającego 2 lata stwierdzano stały, do czterokrotnego, wzrost możliwości zwalczania oksydacji. Najważniejszy wniosek wypływający z tego badania - stałe przyjmowanie antyoksydantów jest ważniejsze niż ich ilość. Osobiście zalecam dawkę witaminy E w granicach 400-1200 j.m. dziennie.
Zalecane długotrwałe stosowanie antyoksydantów
Aby uzyskać jakąkolwiek liczącą się poprawę w zahamowaniu miażdżycy i choroby układu sercowo-naczyniowego, wymagane jest długotrwałe stosowanie antyoksydantów. Ważna jest zmiana stylu życia - zdecydowanie i wytrwałość działań dla ochrony i wzmocnienia układu krążenia.
Witamina E a inne antyoksydanty
Chociaż witamina E sama jest antyoksydantem, jej skuteczność znacznie wzrasta, kiedy działa wspólnie (synergizm) z innymi antyoksydantami. W chorobie serca korzystne jest wspólne działanie selenu z witaminą E, aby zapobiec kardiomio-patii, z kolei witamina C podnosi poziom witaminy E we krwi. Zależność tę wyjaśniły przedstawione niedawno wyniki badań przeprowadzonych przez uczonych z Japonii. Stwierdzono, że wysokie dawki samej witaminy E prowadziły do powstania oksydacyjnego rodnika tokoferolu, który przeciwdziałał korzystnym skutkom przyjmowania witaminy E, ale kiedy stosowano witaminę E i C razem, witamina C redukowała rodnik tokoferolu z powrotem do witaminy E, sprawiając, że stawała się ona znowu użyteczna jako antyoksydant.
Źródłem prawie idealnego połączenia antyoksydantów dla ochrony serca są wśród zdrowej żywności pomidory, dojrzewające w warunkach naturalnych. Zawierają one witaminy C i E oraz karotenoidy, beta-karoten i likopen. Dr Aviram z Centrum Medycznego Rambam w Izraelu wykazał, że czysty wyciąg z pomidorów (produkt Lyc-O-Mato™) w sposób radykalny zwiększa oporność cholesterolu
LDL na oksydację. Podstawą tej skuteczności jest połączenie antyoksydantów działających w uzupełniający się i wzmacniający wzajemnie sposób, co zwiększa całkowitą wydolność antyoksydacyjną.
Witamina E i starzenie siÄ™
W odniesieniu do starzenia się, czasopismo „Health" umieściło odkrycia związane z witaminą E jako jedno z dziesięciu czołowych osiągnięć medycyny w roku 1997: „ W nie kończącym się poszukiwaniu pigułki przeciw starzeniu się, witamina E wyłoniła się w roku 1997 jako jeden z głównych kandydatów". Badanie prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Tuft wykazało, że pobudzenie przez witaminę E układu odpornościowego zwiększa oporność na zakażenia i zapalenie płuc, będące częstymi powikłaniami w starszym wieku. Stosowanie dawki 200 mg dziennie pozwoliło zwiększyć 2-6 razy zdolność do zwalczenia choroby w porównaniu z grupą kontrolną.
Witamina E i zwiększenie zdolności poznawczych
W jednym z ostatnich badań testowano możliwości poznawcze 260 osób w wieku 60-90 lat, a następnie analizowano ich sposób odżywiania i porównywano z uzyskanymi wynikami. Okazało się, że najlepsze wyniki testu uzyskały osoby stosujące dietę bogatą w antyoksydanty. Podobnie korzystny wpływ miała dieta niskotłuszczo-wa, bogata w węglowodany. W skrócie - funkcje myślowe i pamięciowe były lepsze u tych starych ludzi, którzy odżywiali się prawidłowo niezależnie od wieku.
Witamina E i choroba Parkinsona
Badanie przeprowadzone w dużej grupie ludności w Rotterdamie w Holandii wykazało, że istnieje zależność między przyjmowaniem witaminy E a chorobą Parkinsona. W badaniu nie próbowano stosować witaminy E jako leku w chorobie Parkinsona, ale zdołano ustalić zależność między dawką przyjmowanej witaminy E a wystąpieniem choroby Parkinsona. W konkluzji stwierdzono, że „wysoka zawartość witaminy E w pożywieniu może chronić przed wystąpieniem choroby Parkinsona".
Witamina E i choroba Alzheimera

Tematy