Każdy jest innym i nikt sobą samym.

Wrzucić pokrojony serek i zagotować. Dodać przyprawy.
ZUPA JARZYNOWA
1 l wody
kostka rosołowa
3 ziemniaki
mała marchewka i pietruszka
kawałek selera i pora
trochę kapusty, kalafiora i innych jarzyn
2 łyżki mąki, 250 ml śmietany, 1/4 szklanki wody przyprawy
Wodę zagotować wraz z kostką rosołową. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę jarzyny.
Gotować aż do miękkości warzyw. Następnie wlać wodę z mąką i śmietaną i przyprawić. Na samym końcu należy wrzucić kalafior ponieważ łatwo się rozgotowuje.
ZUPA KALAFIOROWA I KOPERKOWA
Robi je się tak samo jak zupę jarzynową, ale dodaje się więcej kalafiora lub koperku.
CHŁODNIK POLSKI
2 buraki ćwikłowe
kostka rosołowa
jajko
ogórek zielony
3 szklanki kefiru
1/2 szkl. śmietany 9 %
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
cukier, sól, woda
Buraki ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Szklankę wody ugotować w większym garnku z kostką rosołową, po czym włożyć buraki i znów zagotować, następnie ostudzić. Ogórek pokroić w kostkę, szczypiorek i koperek drobno posiekać – wszystkie składniki połączyć, zalać kefirem ze śmietaną oraz ostudzonym bulionem z burakami.
BARSZCZ UKRAIŃSKI
2 duże buraki
kapusta pokrojona
1 l wody
kostka rosołowa
3 ziemniaki
mała marchewka i pietruszka
kawałek selera i pora
2 łyżki mąki, 250 ml śmietany, 1/4 szklanki wody
przyprawy
Wodę zagotować wraz z kostką rosołową. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę jarzyny.
Gotować aż do miękkości warzyw. Buraki ugotować w łupinkach w osobnej wodzie. Pokroić w kostkę i dodać do zupy tuż przed końcem gotowania. Następnie wlać wodę z mąką i śmietaną i przyprawić.
OMLET Z WARZYWAMI
8 jajek
pół puszki groszku
pół papryki
mała cebula
6 ziemniaków
przyprawy : sól, pieprz, chilli itp.
tłuszcz
Rozbełtać jajka i dobrze je przyprawić. Podsmażyć połowę pokrojonych w plasterki surowych ziemniaków, papryki i cebuli pokrojonych w cienkie paseczki. Następnie zalać wszystko połową jajek i posypać wierzch połową groszku. Smażyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu, nie przewracać. To samo zrobić z drugą połową składników.
RYBA Z OGNISKA
1 kg filetów rybnych
ok. 20 ziemniaków
surówka
przyprawy
Filety przyprawić i zapakować osobno w folię aluminiową. Włożyć do żaru z ogniska na 1h.
W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować ziemniaki. Podawać z surówką.
SAŁATKA MAKARONOWA
ľ paczki drobnego makaronu
mała cebulka drobno pokrojona
20 – 30 dkg sera żółtego potartego
2 papryki pokrojone w paseczki
3 pomidory pokrojone w półćwiartki
1/3 szklanki oleju
przyprawy : sól, pieprz, oregano, zmiażdżony czosnek, itp.
Kilka listków porwanej sałaty
Ugotować makaron w osolonej wodzie, zahartować i dać do lekkiego osuszenia i ostygnięcia.
Dodać do makaronu warzywa i posypać serem. Sos : do oleju dodać przyprawy wg upodobania i polać sosem sałatkę makaronową.
FRANCUSKIE GRZANKI
2 rozbełtane jajka
sól
pół szklanki mleka
chleb
tłuszcz
Jajka połączyć z mlekiem, posolić. W miksturze maczać kromki chleba i smażyć na patelni na małym ogniu z obu stron do zarumienienia. Gotowe grzanki można jeść z dodatkami.
JAJKO Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM
5 jajek
2 puszki groszku
3 duże marchewki
20 ziemniaków
sól
mąka, tłuszcz
Jajka ugotować na twardo (>10 minut). Marchewkę pokroić w kostkę i gotować w osolonej wodzie. Gdy będzie pół miękka, wrzucić do gara groszek. Gdy marchewka będzie miękka, wylać wodę zostawiając trochę na sos. Na patelni zrobić zasmażkę i zmieszać z częścią pozostawionej wody, a następnie wszystko razem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.