Zdrowsze są ziemniaki gotowane na parze. Dla mnie najsmaczniejsze są ciasteczka
ziemniaczane. Ziemniaki należy umyć, przekroić na pół, włożyć od piekarnika, posypać
kminkiem, majerankiem itp. Piec 40 -45 minut. Gdy są gotowe posmarować je masłem,
posypać posiekaną pietruszką, koprem lub szczypiorkiem. Można podać do nich kapustę,
ogórki, zsiadłe mleko - nie ma nic zdrowszego.
„A co zrobić wiosną? Przecież wiosną ziemniaki wegetują. Powstaje w nich trująca
substancja. Spożyte wtedy powodują słabości, niedomagania, sen ność, bóle głowy.” - może
powiedzieć dociekliwy Czytelnik. Zgadzam się z tym i dlatego radzę od l marca zupełnie
zrezygnować z ziemniaków. Natomiast co się tyczy poglądu, że w skórce może być dużo
trujących związków, to ostatnie badania wykazały, że w skór kach marchwi, buraków,
ziemniaków, jabłek substancje te nie zatrzymują się dzięki wysokiej zawartości żelaza.
Należy jednak być ostrożnym, kupując importowane ziemniaki. Podczas ich przechowywania
stosuje się napromieniowywanie cezem -137 i kobaltem-60. Te napromieniowane bulwy
rzeczywiście długo się przechowują i dobrze wyglądają. Ale taki sposób przechowywania
niesie niebezpieczeństwo powstania w naszym organizmie nowotworów.
Znając teraz korzystne i złe właściwości ziemniaków, można je odpowiednio
przygotowywać:
1. Gotowane ziemniaki z kminkiem. Umyć ziemniaki, ugotować w mundurkach, a
później obrać. Pokropić olejem roślinnym, posypać kminkiem i posiekaną pietruszką lub
koperkiem.
2. Ziemniaki z grzybami. Ugotować ziemniaki na parze. Jeżeli nie ma specjaln ego
urządzenia do gotowania na parze, można położyć ziemniaki na emaliowanym durszlaku i
postawić nad garnkiem z wrzątkiem. Potem ostrożnie zdjąć skórkę. W drugim garnku, w
małej ilości wody ugotować grzyby, a następnie drobno je pokroić. Posypać nimi ziem niaki.
Usmażyć na oleju cebulkę i polać nią ziemniaki z grzybami. Z wierzchu posypać posiekaną
pietruszką lub koperkiem.
Lecznicza moc jabłka
Wschodnia mądrość głosi „Każdego dnia zjedz jabłko, a nie będziesz potrzebował
lekarza”. O jabłkach i ich korzystn ym wpływie na zdrowie można byłoby napisać całą
książkę. Ponieważ różne źródła tak dużo piszą o chemicznym składzie jabłek, witaminach,
kwasach organicznych, wchodzących w ich skład, to nie ma sensu jeszcze raz podkreślać
wartości jabłka. Chciałbym natomia st podać kilka skutecznych przepisów, za pomocą których
możemy wykorzystać „leczniczą moc” jabłek. W Polsce jabłek nie brakuje, a ich jakość jest
wysoka. Sok jabłkowy wspaniale oczyszcza organizm, szczególnie wątrobę, nerki i woreczek
żółciowy. Jeżeli nie mogą Państwo przeprowadzić oczyszczania wątroby według sposobu
opisanego przeze mnie w poprzedniej książce („Jak żyć długo i zdrowo”, str. 162 -166),
dlatego że nie znosicie oleju roślinnego lub obawiacie się, że wychodzące kamienie mogą
przysporzyć problemów, należy przeprowadzić łagodną kurację, która nie jest co prawda tak
efektywna, ale pozwoli „rozpuścić” kamień.
Przepis nr 53: Używać tylko świeżo przygotowanego soku (soki wytwarzane
przemysłowo nie nadają się). Jabłka powinny być słodkie, ale można dod ać trochę kwaśnych
(antonówek). Smak soku powinien być przyjemny. Sok należy pić małymi łyczkami, każdy
łyczek potrzymać chwilę w jamie ustnej, aby dobrze wymieszał się ze śliną. Po spożyciu soku
niektóre osoby (mające zakłóconą mikroflorę układu pokarmowe go) mogą mieć nieprzyjemne
odczucia ze strony żołądka. Czasem mogą pojawić się wzdęcia. W takim przypadku sok przed
spożyciem trzeba bardzo dokładnie odfiltrować z drobinek miąższu. Oprócz tego należy
przygotować układ pokarmowy do przyjmowania nadmiaru kw asu. W tym celu przed
przeprowadzeniem kuracji poleca się przez tydzień pić 1/2 szklanki soku na 15 minut przed
każdym posiłkiem. Samą kurację przeprowadzać przez 3 dni, przez ten czas niczego nie jeść.
Korzystnie byłoby przebywać więcej na świeżym powietr zu i zażywać więcej ruchu.
Codziennie wieczorem, przed snem bardzo pożądana jest kąpiel z siana (przepis nr 4). W
ciągu całego dnia można pić tylko sok z jabłek.
l dzień:
godz. 8 rano - l szklanka soku jabłkowego
godz. 10 rano - 2 szklanki soku
godz. 12 w południe - 2 szklanki soku
godz. 2 po południu - 2 szklanki
godz. 4 po południu - 2 szklanki
godz. 6 po południu - 2 szklanki
godz. 8 wieczorem - 2 szklanki
Drugiego i trzeciego dnia należy postępować tak samo. Jeżeli w czasie trwania kuracji
nie nastąpi wypróżnienie, należy wypić zioła przeczyszczające, a najlepiej zrobić lewatywę.
Ocet jabłkowy
Wiele osób używa octu w dużych ilościach w potrawach i przetworach. Ocet winny