487 Placki z ziemniaków ze sBoninV10 ziemniaków, 200 g sBoniny, 1 cebula, 1 jajko, 2 By|ki stoBowe mki, sól 

Każdy jest innym i nikt sobą samym.


Utarte surowe ziemniaki lekko odcisn, doda mk, sól, jajko oraz sma|on cebul i wymiesza. SBonin pokroi w drobn kostk i lekko
196
obsma|y z posiekan cebul. Z masy ziemniaczanej formowa placki, na [rodku ka|dego poBo|y troch przesma|onej sBoniny i brzegi zawin. Placki obsma|y i dopiec w piekarniku. Przed podaniem pola tBuszczem ze sBoniny.
488 Placki ziemniaczane ze [mietan
12 ziemniaków, 2 By|eczki do herbaty mki, 2 By|ki stoBowe oleju, 1/2 szklanki [mietany, sól.
Ziemniaki surowe utrze na tarce o maBych otworach. Doda sól oraz
mk, wymiesza i sma|y na oleju tak jak oBadki. Gotowe placki pola
[mietan.
Oddzielnie mo|na poda mleko.
489 Placki ziemniaczane z kiszonymi brusznicami
12 ziemniaków, 2 By|ki stoBowe mki, 2 By|ki stoBowe masBa, 3/4 szklanki cukru, 200 g kiszonych brusznic.
Przygotowa mas z tartych surowych ziemniaków jak w przepisie nr 488. Z kiszonych brusznic odcisn sok i zagotowa go z cukrem. Nastpnie wBo|y doD odci[nite brusznice i poda z plackami.
490 BiaBoruskie, piero|ki z misem
12 ziemniaków, 1/2 szklanki mki, 4 By|ki stoBowe tBuszczu, sól. Farsz: 200 g woBowiny, 2 cebule, 1 By|ka stoBowa masBa.
Surowe ziemniaki utrze na tarce o maBych otworach, odla zbyteczny sok, doda mk oraz sól i dobrze wymiesza. Miso przepu[ci przez maszynk i wymiesza z podsma|on cebul. Przygotowanym farszem nadziewa piero|ki, uformowane z ziemniaczanej masy, i sma|y je w du|ej ilo[ci tBuszczu. Poda na gorco.
197
491 Piero|ki ziemniaczane z misem
12 ziemniaków, 1 By|ka stoBowa mki, 1 jajko, 3 By|ki stoBowe masBa, sól. Farsz: 350 g woBowiny, 1 cebula, 1 By|ka stoBowa masBa.
Ziemniaki ugotowa i gorce przepu[ci przez maszynk. Doda jajko oraz sól i wymiesza. Formowa okrgBe placki i poBo|y na ka|dym troch farszu, przygotowanego ze zmielonej woBowiny zmieszanej ze sma|on cebul. Robi piero|ki, panierowa je w mce i sma|y. Poda na gorco z masBem.
492 Piero|ki z ziemniaków z podrobami
14 ziemniaków, 1 jajko, 1 By|ka stoBowa, mki, sól. Farsz: 200 g wtróbki, 200 g serca, 100 g pBucek, 1 By|ka stoBowa masBa, 1 cebula.