383WOKÓ£ TYSI¥CA STO£ÓWnie z mas³em, z chorobami serca, spo¿ywanie ich w zwyk³ych iloœciach nie wyrz¹dza szkody, z wyj¹tkiem ma³ej liczby ludzi, którzy maj¹... 

Każdy jest innym i nikt sobą samym.

Tak¿e cukier nie przyczynia siê bardziej do powstawania schorzeñ, o które jest zwykle pos¹dzany - oty³oœci i chorób zêbów - ni¿ inne fermentuj¹ce wêglowodany; prawdopodobnie wiêkszoœæ ludzi nie spo¿ywa go wiêcej ni¿ powinni dla w³asnego zdrowia. Nadgorliwi dietetycy i ¿ywieniowcy niepotrzebnie apeluj¹ o ograniczenie spo¿ycia. Teza, ¿e zdrowiu s³u¿y ³ykanie laboratoryjnych preparatów, takich jak sztuczne s³odziki, margaryny i sacharyny, obra¿a zarówno umys³, jak i podniebienie. Bezinteresowne rady na te tematy, udzielane spo³eczeñstwu przez rz¹dy i agencje wychowania zdrowotnego, nie przynosz¹ ¿adnego po¿ytku, z wyj¹tkiem zainteresowanych firm. Na d³u¿szy dystans szkodzi to racjonalnej polityce zdrowotnej, gdy¿ podsyca alarmistyczne nastroje i, dyskredytuje kampanie zdrowotne. W konsekwencji ludzie prawdopodobnie mniej przejmuj¹ siê zaleceniami oficjalnych autorytetów, dotycz¹cymi higieny, palenia papierosów i zachowañ seksualnych - z których wszystkie maj¹ podsta-
wowe znaczenie.
Zaskakuj¹ca jest sk³onnoœæ szerszych krêgów publicznych do akceptowania namiastek, ale jeœli przekroczy ona pewn¹ granicê, mo¿e wkroczyæ do œwiata nocnych koszmarów. Istniej¹ ju¿ bia³kowe produkty sojowe, które s¹ podobne do miêsa; mo¿na by zapytaæ, dlaczego ktoœ, kto odrzuca miêso, mia³by pragn¹æ warzyw o konsystencji, która je symuluje? Kukurydzê z dodatkiem lizyny, dziêki której zawiera ona podstawowy aminokwas, nieobecny w zwyk³ej kukurydzy, reklamowano jako potencjalne, tanie Ÿród³o bia³ka, które mo¿e zast¹piæ miêso. Byæ mo¿e krañcowym szyderstwem jest wykorzystanie drobnoustrojów jako Ÿród³a po¿ywienia. S¹ one podatnymi na obróbkê, organicznymi istotami, i jest ich tak du¿o, ¿e wydaj¹ siê byæ niewyczerpalnym Ÿród³em. Niektóre
384
¯YWIENIE GIGANTÓW
ikh ilo-fci, którzy pnie przy-ivkle po-hêglowo-|«ccej ni¿ ieniowcy f zdrowiu cne s³o-fpodnie-;istwu Ipyuosz¹ id³u¿-lipodsy-iwotne. ||siê zale-:nia pa-JEpodsta-
nvch do jmicê,
libia³ko-mpy-
Jwarzyw
ny, «cny i Ÿród³o Pavder-nia.
|ijest ich lektóre
ju¿ zosta³y wykorzystane w tym celu. Z hodowanych masowo alg wytwarza siê chlorellê, która ma byæ rzekomo dobrym surowcem na ciastka, herbatniki i lody. Tak¿e sinice z rodzaju spirulina mo¿na wysuszyæ na s³oñcu i schrupaæ w postaci herbatników: w latach osiemdziesi¹tych XX wieku osi¹gnê³y one nawet pewne powodzenie. (72) Mikrobiolog J. R. Postgate donosi³, ¿e
technologiê tê opracowano w latach siedemdziesi¹tych XX wieku w USA w celu wykorzystania do hodowli grzybni resztek miêsnych (nowoczesne rzeŸnie wyrzucaj¹ oko³o trzech czwartych przerabianego surowca), ale nie wiem, jak to siê skoñczy³o. Grzybow¹ zup¹?... Bez w¹tpienia, herbatniki z chlorelli i metanoburgery zostan¹ któregoœ dnia uznane za smaczne dania, jako rzecz zupe³nie naturalna; jeœli dziœ odtwarza siê sproszkowane wino Chateau Latour (specjalne mieszaniny estrów pozwalaj¹ odtworzyæ najwspanialszy rocznik, 1937), byæ mo¿e kiedyœ bêdziemy siê dziwiæ barbarzyñskim zwyczajom przodków, którzy hodowali wielkie zwierzêta i zabijali je tylko po to, ¿eby zjeœæ ich miêso. (73)

Tematy