Sok możemy podawać również
dzieciom od lat trzech, w nieżytach układu pokarmowego.
Oto mieszanka na oczyszczenie nerek – działanie moczopędne i przeciwzapalne:
liść porzeczki czarnej − 100 g
liść i kwiat ogórecznika − 20 g
skrzyp polny − 50 g
kwiat akacji − 20 g
rdest ptasi − 10 g
Zioła dokładnie wymieszać, czubatą łyżkę zagotować krótko w dwóch szklankach wo-
dy, zostawić pod przykryciem na 15 minut. Pić przed posiłkiem po ½ szklanki cztery razy
dziennie przez 14 dni. Kurację można po 9 dniach przerwy powtórzyć. Nie podajemy dzie-
ciom do lat 14–tu. W czasie kuracji zachować dietę bezmięsną.
Działanie przeciwzapalne:
liść porzeczki czarnej − 100 g
liść i kwiat szałwi − 20 g
80
kwiat kocanki − 20 g
kwiat rumianku − 10 g
ziele skrzypu polnego − 50 g
Stosować jak wyżej.
Działanie moczopędne:
liść i kwiat porzeczki − 100 g
świetlik łąkowy − 20 g
skrzyp polny − 50 g
ziele srebrnika − 20 g
liść mniszka − 30 g
kwiat mniszka − 20 g
kwiat tarniny − 10 g
Zioła dokładnie wymieszać, dwie czubate łyżki zalać wieczorem 4 szklankami wrzącej
wody i zostawić w termosie przez całą noc. Pić na godzinę przed posiłkami przez 9 dni,
zachowując dietę bezmięsną. Kurację można stosować wielokrotnie; wypłukuje ona piasek
z nerek, po prostu działa oczyszczająco. Po 9 dniach stosowania trzeba zrobić czternasto-
dniową przerwę.
Na owrzodzenie jelit:
liść porzeczki czarnej − 100 g
korzeń podbiału − 20 g
kwiat dziurawca − 20 g
liść rozmarynu − 10 g
liść babki lancetowatej − 50 g
kłącze perzu − 30 g
korzeń żywokostu − 20 g
Zioła dokładnie wymieszać, zemleć, opakować w opłatki apteczne nr 6. Zażywać rano
jedna tabletkę przed śniadaniem, a wieczorem przed snem 2 tabletki, czyli opłatki, przez 9
dni. Następnie tylko na noc 2 opłatki przez 28 dni, zachowując ścisłą dietę. Wykluczyć
wywary z kości, herbatę alkohol.
Dla dzieci od lat trzech możemy przygotować mieszankę wzmacniającą organizm:
liść porzeczki czarnej − 50 g
kwiat porzeczki czarnej − 50 g
owoc porzeczki czarnej − 20 g
melisa − 10 g
macierzanka − 20 g
bukwica lekarska − 20 g
kwiat rzepiku − 30 g
Małą łyżeczkę ziół zalać rano szklanka wrzącej wody, zostawić pod przykryciem i po-
dawać dzieciom w ciągu dnia z odrobiną mięty, do godz. 18.00.
81
Czarna jagoda (borówka czernica)
Vaccinium myrtillus
Delikatna, drobna krzewinka rośnie we wszystkich krajach Europy, jak również w dale-
kiej Azji. Wyrasta do 40 cm wysokości, ma jajowate twarde liście, brzegami ząbkowane,
bardzo zielone. Kwitnie w maju, kiedy pojawiają się na niej charakterystyczne kwiatuszki
dzbanuszkowate, zielono– różowe, o bardzo delikatnym zapachu. Po okresie kwitnienia
dojrzewają jagody, czarne z błękitnym nalotem, z małą gwiazdką na wierzchu. Zbieramy
dojrzałe jagody pod koniec czerwca do połowy lipca. Wcześniej, w maju, zbieramy młode
pędy liści, bardzo delikatnie, uważając aby nie uszkodzić całego krzewu. Robimy to bo-
wiem w okresie kwitnienia. Jagody suszymy w przewiewnych pomieszczeniach. Możemy
przechowywać w szklanych naczyniach przez 3 lata.
Liście czarnej jagody zawierają insulinę (bardzo ważna uwaga dla chorych na cukrzy-
cę), kwas garbnikowy i chininowy, sole wapniowe. W jagodach są obecne: barwnik czer-
wonofioletowy i kwas benzoesowy, cukier ciała pektynowe, guma, kwas jabłkowy i cytry-
nowy.
Napar z liści leczy osłabiony pęcherz moczowy, nieżyt jelita grubego, biegunkę i ty-
fus brzuszny. Liście są jednym ze składników w mieszankach dla chorych na cukrzy-
cę.
O leczniczych właściwościach czarnej jagody opowiadał Paracelsus i św. Hildegarda.
Współcześni potwierdzili działanie lecznicze liści i jagód zebranych w porze dojrzewania.
Czarna jagoda została uznana za lek o niezawodnym działaniu.
I tak uporczywe choroby gardła można wyleczyć zagęszczonym sokiem z czarnej
jagody. Kuracja polega na pędzlowaniu nim jamy ustnej kilka razy dziennie. Leczy-
my tak pleśniawki, zapalenie jamy ustnej, anginę i grzybka białego.
Wywar z liścia podajemy przez całe życie chorym na cukrzycę, zarówno dorosłym, jak
i dzieciom. Aby sporządzić wywar, proszę gotować czubatą łyżkę liści 6 minut w 1,5
szklanki wody (pod przykryciem, bardzo powoli), pić przed posiłkiem rano i wieczorem po
½ szklanki wywaru. Możemy zrobić po 28 dniach przerwę siedmiodniową, i wrócić do ku-
racji.
Ks. Kneipp poleca czarną jagodę w postaci nalewki na wzmocnienie wzroku. Szklankę
świeżych jagód oraz łyżkę świeżych liści zalać litrem czystej wódki w zielonym szkle i zo-
stawić na słońcu na 14 dni a następnie odstawić w chłodne, ciemne miejsce. Zażywać dwa
razy dziennie przez 6 miesięcy po 60 kropli na wodę między posiłkami. Po kuracji nastąpi
wyraźna poprawa wzroku i stanu całego organizmu. Dzieciom możemy podawać 25g przy
problemach z żołądkiem lub przy biegunce.
Dawniej używano soku ze świeżych jagód do przemywania otwartych ran, a skutecz-
ność jego działania potwierdziła nauka współczesna. Działanie lecznicze powoduje zawar-
82