X


Każdy jest innym i nikt sobą samym.

Tak�e cukier nie przyczynia si� bardziej do powstawania schorze�, o kt�re jest zwykle pos�dzany - oty�o�ci i chor�b z�b�w - ni� inne fermentuj�ce w�glowodany; prawdopodobnie wi�kszo�� ludzi nie spo�ywa go wi�cej ni� powinni dla w�asnego zdrowia. Nadgorliwi dietetycy i �ywieniowcy niepotrzebnie apeluj� o ograniczenie spo�ycia. Teza, �e zdrowiu s�u�y �ykanie laboratoryjnych preparat�w, takich jak sztuczne s�odziki, margaryny i sacharyny, obra�a zar�wno umys�, jak i podniebienie. Bezinteresowne rady na te tematy, udzielane spo�ecze�stwu przez rz�dy i agencje wychowania zdrowotnego, nie przynosz� �adnego po�ytku, z wyj�tkiem zainteresowanych firm. Na d�u�szy dystans szkodzi to racjonalnej polityce zdrowotnej, gdy� podsyca alarmistyczne nastroje i, dyskredytuje kampanie zdrowotne. W konsekwencji ludzie prawdopodobnie mniej przejmuj� si� zaleceniami oficjalnych autorytet�w, dotycz�cymi higieny, palenia papieros�w i zachowa� seksualnych - z kt�rych wszystkie maj� podsta-
wowe znaczenie.
Zaskakuj�ca jest sk�onno�� szerszych kr�g�w publicznych do akceptowania namiastek, ale je�li przekroczy ona pewn� granic�, mo�e wkroczy� do �wiata nocnych koszmar�w. Istniej� ju� bia�kowe produkty sojowe, kt�re s� podobne do mi�sa; mo�na by zapyta�, dlaczego kto�, kto odrzuca mi�so, mia�by pragn�� warzyw o konsystencji, kt�ra je symuluje? Kukurydz� z dodatkiem lizyny, dzi�ki kt�rej zawiera ona podstawowy aminokwas, nieobecny w zwyk�ej kukurydzy, reklamowano jako potencjalne, tanie �r�d�o bia�ka, kt�re mo�e zast�pi� mi�so. By� mo�e kra�cowym szyderstwem jest wykorzystanie drobnoustroj�w jako �r�d�a po�ywienia. S� one podatnymi na obr�bk�, organicznymi istotami, i jest ich tak du�o, �e wydaj� si� by� niewyczerpalnym �r�d�em. Niekt�re
384
�YWIENIE GIGANT�W
ikh ilo-fci, kt�rzy pnie przy-ivkle po-h�glowo-|�ccej ni� ieniowcy f zdrowiu cne s�o-fpodnie-;istwu Ipyuosz� id�u�-lipodsy-iwotne. ||si� zale-:nia pa-JEpodsta-
nvch do jmic�,
libia�ko-mpy-
Jwarzyw
ny, �cny i �r�d�o Pavder-nia.
|ijest ich lekt�re
ju� zosta�y wykorzystane w tym celu. Z hodowanych masowo alg wytwarza si� chlorell�, kt�ra ma by� rzekomo dobrym surowcem na ciastka, herbatniki i lody. Tak�e sinice z rodzaju spirulina mo�na wysuszy� na s�o�cu i schrupa� w postaci herbatnik�w: w latach osiemdziesi�tych XX wieku osi�gn�y one nawet pewne powodzenie. (72) Mikrobiolog J. R. Postgate donosi�, �e
technologi� t� opracowano w latach siedemdziesi�tych XX wieku w USA w celu wykorzystania do hodowli grzybni resztek mi�snych (nowoczesne rze�nie wyrzucaj� oko�o trzech czwartych przerabianego surowca), ale nie wiem, jak to si� sko�czy�o. Grzybow� zup�?... Bez w�tpienia, herbatniki z chlorelli i metanoburgery zostan� kt�rego� dnia uznane za smaczne dania, jako rzecz zupe�nie naturalna; je�li dzi� odtwarza si� sproszkowane wino Chateau Latour (specjalne mieszaniny estr�w pozwalaj� odtworzy� najwspanialszy rocznik, 1937), by� mo�e kiedy� b�dziemy si� dziwi� barbarzy�skim zwyczajom przodk�w, kt�rzy hodowali wielkie zwierz�ta i zabijali je tylko po to, �eby zje�� ich mi�so. (73)

Tematy

Drogi uĹźytkowniku!

W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

 Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerĂłw w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

 Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerĂłw w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.